Het zwem-ABC

In oktober 1998 is het zwem-ABC ingevoerd. Elk kind dat wil leren zwemmen begint aan het zwem-ABC. De kinderen leren nu op kindvriendelijke manier zwemmen, hierbij speelt zwemveiligheid een belangrijke rol. Het zwem-ABC biedt alle vaardigheden die je nodig hebt bij het zwemmen in een (subtropisch) zwembad of in buitenwater. In het zwem-ABC staan niet alleen de zwemslagen centraal, maar ook het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden. Bij het zwem-ABC wordt in eerste instantie veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Als leerlingen zelfstandig kunnen drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase, het voortbewegen in het water met behulp van zwemslagen. Bij het zwem-ABC leren de kinderen 4 zwemslagen: de schoolslag, de enkelvoudige rugslag, de borstcrawl en de rugcrawl. De eerste 2 slagen dienen bij het A-diploma reeds goed uitgevoerd te worden. De eisen van de borst- en rugcrawl worden bij ieder diploma wat zwaarder. Daarnaast leert men diverse vaardigheden, zoals koprol, onder water oriënteren, onderwater zwemmen etc. Het jezelf kunnen redden loopt als een rode draad door de gehele opleiding zwem-ABC. Van vallen in het water, drijven en uit het water klimmen zonder trapje te gebruiken bij A, tot het met regenjack en lange broek aan zwemmen bij het C-diploma. Wie alle 3 diploma’s (A, B en C) bezit kan zeggen dat hij of zij zwemveilig is.

Voor meer informatie over de zwemdiploma’s kunt u kijken op www.allesoverzwemles.nl.


De zwemvaardigheidsdiploma’s

Er zijn verschillende zwemvaardigheidsdiploma’s te behalen. Voordat je deze kunt halen moet je eerst in het bezit zijn van het basis Zwemvaardigheiddiploma, waarbij je begint op niveau 1. Als je Zwemvaardigheid 1 hebt gehaald, kan je gaan zwemmen voor de specifieke vaardigheden: Aquasportief, Snorkelen, Springen van de plank, Survival, Synchroon zwemmen, Waterpolo en Wereldzwemslagen. Heb je alle specifieke vaardigheden op het 1e niveau gehaald, kan je door naar het basis Zwemvaardigheidsdiploma op niveau 2. Heb je deze gehaald, kan je alle specifieke vaardigheden op niveau 2 halen. Tenslotte kan je dit alles ook nog op niveau 3 doen.

Overzicht:

  • Zwemvaardigheid 1, 2 en 3: na het Zwem-ABC kan je de zwemvaardigheid en zwemveiligheid verder vergroten met de Zwemvaardigheidsdiploma’s.
  • Aquasportief voor Kids 1, 2 en 3: kinderen leren op muziek te bewegen in het water.
  • Snorkelen 1, 2, 3: voor wie geïnteresseerd is in de wereld onder water.
  • Springen van de plank 1, 2 en 3: kinderen leren allerlei sprongen van de kant en van de plank.
  • Survival 1, 2 en 3: kinderen leren extra vaardigheden hoe zichzelf te redden als je onverwacht in het water terechtkomt en wat je absoluut niet moet doen als een vriendje in nood is.
  • Synchroonzwemmen 1, 2 en 3: kinderen leren met ballet in het water de basis van synchroonzwemmen.
  • Waterpolo 1, 2 en 3: kinderen leren de beginselen van waterpolo als balsport.
  • Wereldzwemslagen 1, 2 en 3: kinderen maken een reis over de wereld en door de geschiedenis en leren huidige en historische zwemslagen die over de hele wereld worden en werden gezwommen.